Rádi byste si poÅ™Ãdili nového domácÃho mazlÃÄka? Pokud chcete, aby váš mazlÃÄek byl s vámi mnoho let, popÅ™emýšlejte o želvÄ›. Jak se o želvu starat?Â
Želva, jako domácà mazlÃÄek? StaÄà jà zajistit ty správné podmÃnky!Â
Želva nikdy nebude typickým domácÃm mazlÃÄkem. Nenà na pomazlenÃ, nebude poslouchat a v podstatÄ› bude potÅ™ebovat jen spát, jÃst, koupat se a obÄas se projÃt. Želvy známe vodnà nebo suchozemské. Rozhodli jste se pro suchozemskou želvu? Na co se pÅ™ipravit, co pÅ™ipravit pro želviÄku a jak jà zajistit ty nejlepÅ¡Ã podmÃnky? Želvy nelze brát jako domácà mazlÃÄky tÅ™eba jako kÅ™eÄky, ale nÄ›které druhy můžete dÄ›tem klidnÄ› poÅ™Ãdit.Â
Želva doma nebo na zahradÄ›?Â
Suchozemskou želvu je nejlepÅ¡Ã chovat ve venkovnÃm výbÄ›ru na zahradÄ›. Takový výbÄ›h musà být z vrchu chránÄ›n sÃtÃ, aby želvy neohrožovali predátoÅ™i, jako ptáci, koÄky a ostatnà zvÃÅ™ata, ale ve venkovnÃm výbÄ›ru se želva bude mÃt vždy nejlépe. Želvy pak mohou jÃst Äerstvou trávu, lépe se pÅ™ipravà na zimu i zimovánÃ. Pokud ale nemáte tuhle možnost, lze samozÅ™ejmÄ› chovat želvu suchozemskou i doma v teráriu. Je pozor na to, jaký druh želvy si zvolÃte. NÄ›která želvy se dorůstajà opravdu velkých rozmÄ›rů a doma je chovat nelze vůbec. Je tÅ™eba tedy volit správný druh želvy a pÅ™ed poÅ™ÃzenÃm tohoto zvÃřátka, je nutno se vždy dobÅ™e informovat.Â
Co želva potÅ™ebuje?Â
Suchozemská želva potÅ™ebuje zejména kvalitnà podestýlku, skvÄ›lými volbami jsou kokosové vlákno, raÅ¡elina, pÃsek nebo hobliny. Je možné druhy podestýlek i mÃchat, je vždy nutné mÃt hobliny, pÃsek, raÅ¡elinu i kokosové vlákno řádnÄ› navlhÄené. Podestýlku je tÅ™eba udržovat ve vlhkosti, musà být vysoká nÄ›kolik centimetrů. Želvy se totiž potÅ™ebujà mÃt možnost zahrabat, vrstva podestýlky musà být uzpůsobena velikosti želvy.Â
ChybÄ›t ale jistÄ› nesmà ani nÃzká miska s Äerstvou vodou a miska na krmenÃ. Želvám se také musà doplňovat vápnÃk. Podávat jim lze sépiovou kost, ale i drcené vajeÄné skořápky. A co majà želvy rády k jÃdlu? UrÄitÄ› potÅ™ebujà Äerstvé porce zeleniny a to zejména salátu a lÃstků pampeliÅ¡ek, ale i polnÃÄek a cokoliv zeleného.Â